fbpx

Fra fast arbeid til konsulent: Guide for å bli selvstendig IT-konsulent i Norge

to personer sitter ovenfor hverandre

Fra fast arbeid til konsulent

Overgangen fra fast ansatt til selvstendig IT-konsulent kan være en spennende reise, men den kommer med utfordringer og usikkerhet. Her vil vi utforske ulike måter du kan ta steget fra fast arbeid til en konsulentkarriere, og hva som kreves for å lykkes i denne spennende sfæren.

Fleksibilitet og frihet i arbeidshverdagen

I kjølvannet av korona har mange fått øynene opp for fordelene ved hjemmekontor og fleksible arbeidsrutiner. Dette har ført til økt interesse for å bli selvstendig konsulent. Som selvstendig konsulent kan du selv velge kundene og prosjektene du jobber med, og dermed ha betydelig innflytelse over din egen karriereutvikling. Du kan også takke nei til oppdrag som ikke passer for deg, noe som gir deg friheten til å styre retningen for din egen karriere. Videre gir selvstendighet deg muligheten til å utføre oppdrag på din måte, fremfor å følge arbeidsgivers retningslinjer, noe som åpner døren for kreativitet og nyskaping.

For mange er det også tiltalende med et arbeidsliv som gir stadig nye utfordringer og muligheter for rask kompetanseheving, noe som kanskje ikke alltid er tilfelle i faste stillinger hos samme arbeidsgiver år etter år.

Økonomiske fordeler

En annen attraktiv faktor ved en karriere som selvstendig IT-konsulent er økonomien. Senior IT-konsulenter med spisskompetanse er blant de best betalte i Norge. Økonomisk uavhengighet og muligheten til å øke inntektene er sterke insentiver for mange som vurderer å ta steget inn i konsulentverdenen.

Egenskaper som hjelper deg å lykkes som konsulent

Tilværelsen som selvstendig IT-konsulent kan være usikker, og du må være komfortabel med usikkerheten. Du bør trives med utfordrende situasjoner, og være i stand til å tilpasse deg stadig skiftende arbeidsmiljøer og kolleger.

Profesjonalitet er nøkkelen. Det forventes at du setter deg grundig inn i oppgavene og bedriften du jobber for, før du starter arbeidet. Ditt viktigste mål er å skape verdi for kunden, og derfor må du være dedikert og brenne for ditt fagfelt. Engasjementet ditt vil smitte over på teamet og bygge tillit hos kundene.

Selvrefleksjon, evnen til å motta tilbakemeldinger uten å forsvare deg, og ydmykhet er avgjørende for å bygge gode relasjoner og finne din plass i kundens prosjekt.

Det handler ikke bare om å fullføre oppgavene, men også om å overgå kundens forventninger. Dette vil hjelpe deg å bygge en solid referanseportefølje og få anbefalinger som kan hjelpe deg videre i karrieren.

Mentor og sparringspartner

Å ha en mentor eller sparringspartner kan være uvurderlig i din personlige utvikling som konsulent. De kan gi veiledning, dele erfaringer og hjelpe deg med å takle utfordringene som kommer din vei.

Evaluering av egen kompetanse

Teknologibransjen utvikler seg raskt, og det er stadig behov for eksperter på ulike områder. Som konsulent bør du ha spisskompetanse innen ett eller flere områder. Grunnleggende kompetanse er ofte tilgjengelig internt i bedrifter, mens konsulenter med spisskompetanse blir hyret inn for å løse spesifikke problemer.

Før du blir en selvstendig konsulent, må du nøye vurdere din nåværende kompetanse og definere hva du kan tilby. Hva er din erfaring? Hva er du lidenskapelig opptatt av? Er det kurs eller sertifiseringer som kan hjelpe deg å heve kompetansen din? Dette er viktig for å bli en ettertraktet IT-konsulent.

Det viktigste er å være ekspert innen ditt valgte felt, og å kunne kommunisere dette på en ærlig og overbevisende måte overfor kundene.

Konklusjon

Overgangen fra fast jobb til en karriere som selvstendig IT-konsulent kan være utfordrende, men det kan også være svært givende. Forberedelse, dedikasjon, og kompetanse er nøkkelen til suksess i denne bransjen. Hvis du drømmer om frihet, fleksibilitet og økonomisk uavhengighet, kan et liv som konsulent være riktig vei for deg!

Norway Consulting

Norway Consulting

The place to connect!